.... Αποδράσεις ...Σελίδες για την γνωριμία μας με την βουκολική ορεινή και παραθαλάσσια Αρκαδία............
...*επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, τηλ. επικοινωνίας: 22940-99125 // 210 8656731 * ρεπορτάζ Νίκος Π. Αϊβαλής
.......................................................................πάμε Αρκαδία δίνοντας ζωή, στα πανέμορφα χωριά μας*

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

H 33 η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΝΙΤΣΑ





ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ
                                          ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ
                                          Επικοινωνία: 6978996020 -  6978559494
                                          www.kastanitsa.gr - info@kastanitsa.gr

Καλημέρα σας αγαπητοί φίλοι,
Σας κοινοποιούμε Δ.Τ. του Συλλόγου μας μετά την ολοκλήρωση της 33ης γιορτής καστάνου που πραγματοποιήσαμε στο χωριό μας στις 28 και 29/10, και σε περίπτωση που μπορείτε να διαθέσετε χώρο στο επόμενο φύλλο σας   ,  παρακαλούμε να αναφερθεί είτε και συνοπτικά.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Το Δ.Σ.  του Συλλόγου



Πριν 33 χρόνια, το 1983, μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια Γιορτή με στόχο να προβάλουμε ένα σημαντικό αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό αγροτικό προϊόν της περιοχής μας το Κάστανο, να την καθιερώσουμε σαν μια από τις ποιο σημαντικότερες και δημοφιλείς αγροτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας και όχι μόνον και συγχρόνως να κάνουμε γνωστό το χωριό μας σε όλη την Ελλάδα κάτι που μαρτυρούν οι καταφθάνοντες από όλα τα μέρη επισκέπτες μας .


Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Έχουμε καταγράψει σε προηγούμενη γιορτή αφίξεις 50 και πλέον τουριστικών λεωφορείων, πάνω από 2000 ΙΧ και πλέον τους 5000 επισκεπτών.
Έτσι και φέτος το Σάββατο 29 Οκτωβρίου διοργανώσαμε την 33 η Γιορτή Καστάνου. Σε ένα καινούργιο χώρο λίγο έξω από το χωριό, που ετοιμάσαμε για αυτή τη μέρα και εξοπλίσαμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τα τερτίπια του καιρού, σε ένα φανταστικά διακοσμημένο με χιλιάδες χρώματα της φύσης περιβάλλον και με τους δεκάδες εθελοντές να ξεπερνούν τον εαυτόν τους υποδεχτήκαμε, φιλοξενήσαμε, διασκεδάσαμε και εξυπηρετήσαμε όλους τους επισκέπτες που κατέφθασαν από όλη την Ελλάδα.




Ο Σεφ Αναστάσιος Αλεξιάδης, καθηγητής στην σχολή Le Monde, με τις δημιουργίες του, σπετσοφάι με κάστανο ,ρυζόγαλο με κάστανο, σούπα βελουτέ με κάστανο, βίδες με κάστανο, μάγεψε τους παρευρισκόμενους, ενώ οι νοικοκυρές του χωριού παρουσίασαν μια μικρή έκθεση με δικές τους καστανο-δημιουργίες.
To χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μαρτίνου Φθιώτιδας «Η Μέλισσα», παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους με το κέφι του.
Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και την Έκθεση Παραδοσιακών  Επαγγελμάτων, οι ξεναγοί του Φορέα ακούραστα όλη τη μέρα ξενάγησαν όσους πέρασαν να το δουν, ενώ στον συνεδριακό χώρο του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν δύο άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες, η μια με τίτλο «Τα βότανα και η χρήση τους-βότανα του Πάρνωνα» από την κα Ειρήνη Βαλιανάτου, Δρ. Βιολογίας, Συστηματικός Βοτανικό - Φυτοκοινωνιολόγο και συνεργάτρια της εταιρείας καλλυντικών Apivita καθώς και από τον κ. Μάκη Παπούλια, Δ/ντα Σύμβουλο της Εταιρείας Παραδοσιακών Προϊόντων «Αρκαδιανή», ομιλία με τίτλο «Δέκα Κώδικες Αγροτουρισμού- ένα παράδειγμα στο Ψάρι Αρκαδίας».
Στον Πολυχώρο του Συλλόγου οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να διαλέξουν από μια τεράστια γκάμα αναμνηστικών της Καστάνιτσας ,να γευτούν και να προμηθευτούν γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα με βάση το Κάστανο, να ζεσταθούν με τσάι του βουνού , να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν μέσα από ένα πλήθος φωτογραφιών, βιβλίων, εκθεμάτων, ημερολογίων και εφημερίδων για την Καστάνιτσα και τις δράσεις του Συλλόγου.
Οι επισκέπτες παρά το ψιλόβροχο περιδιάβηκαν τα όμορφα σοκάκια του χωριού μας , θαύμασαν το φθινοπωρινό τοπίο, και προμηθεύτηκαν κάστανα κ.α. παραδοσιακά είδη από τους μικροπωλητές.

Ευχαριστούμε :
- τους χιλιάδες επισκέπτες μας ,τους δεκάδες εθελοντές μας , τον κάθε πατριώτη
και φίλο ξεχωριστά,
-τους παραπάνω σεφ, ομιλητές και χορευτικό συγκρότημα
-την Τ.Κ. Καστάνιτσας,
-τον Δήμο Βορ.Κυνουρίας,
-την Περιφέρεια Αρκαδίας,
-τον Φορέα Διαχείρησης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού,
τους χορηγούς μας :
- Σωτ. Δ. Λίζας-Θεοδ. Ι. Λίζας Ο.Ε. (Ποτοποιία - Αθήνα),
-ELECTRONET-Aφοι Καρκούλη Ο.Ε. (Ηλεκτρικές Συσκευές-Άστρος),
-Τερζάκη Ουρανία & Σια Ο.Ε. (Οικοδομικά Εργαλεία & Υλικά-Άστρος),
-Ι. Μποζονέλος Ε.Π.Ε. (Εμπορία & Επεξεργασία Κρέατος-Άργος),
-Γ. Τουρκαμπής & amp; Σια Ε.Ε. (Διαφημιστική Εταιρεία-Αθήνα),
-Iωάννη Δελέγκα
-τους παραγωγούς και εμπόρους καστάνου του χωριού μας, τις νοικοκυρές που
ετοίμασαν τα φαγητά, τα γλυκά κ.α. υλικά για τη γιορτή, το κάθε σπιτικό που μας
άνοιξε τις πόρτες του και μας δάνεισε υλικά και σκεύη, όλους του πατριώτες
για την βοήθεια και την στήριξη τους.


Το Δ.Σ ΤΟΥ 
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΎ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου