.... Αποδράσεις ...Σελίδες για την γνωριμία μας με την βουκολική ορεινή και παραθαλάσσια Αρκαδία............
...*επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, τηλ. επικοινωνίας: 22940-99125 // 210 8656731 * ρεπορτάζ Νίκος Π. Αϊβαλής
.......................................................................πάμε Αρκαδία δίνοντας ζωή, στα πανέμορφα χωριά μας*

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Γιορτή της Γης στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως Κυριακή 1 Νοεμβρίου

Στις 30 Οκτωβρίου μέχρι και  1η Νοεμβρίου 2015 ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Αγίου Πέτρου Κυνουρίας οργανώνει τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις με την ονομασία « ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ». Πρόκειται για ένα οικολογικό και πολιτιστικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας.
Σκοπός του είναι, μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητές του, να έρθουμε σε επαφή με την φύση, να ενημερωθούμε από εξειδικευμένους επιστήμονες για τις σύγχρονες τάσεις στην καλλιέργεια της γης, να ακούσουμε τις προτάσεις τους, να συζητήσουμε μαζί τους και να πληροφορηθούμε για τα υφιστάμενα προγράμματα χρηματοδότησης. Παράλληλα με τα ανωτέρω θα γίνει πεζοπορία, δοκιμή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, γλέντι στην πλατεία του χωριού, όπου και θα παρακολουθήσουμε παραδοσιακούς χορούς.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ» έχει ως εξής :
Παρασκευή 30-10-15 
16:00 Έναρξη – παρουσίαση προγράμματος , χαιρετισμοί (αίθουσα Κοινότητας Αγ.Πέτρου)
17:00 Ομιλία Βιοκαλλιεργητή, τρόπος , αποτελέσματα
19:00 Σελήνη, η σχέση της και η επίδρασή της στην βίο γεωργία. Εισηγητής : Μαρία Βασιλειάδη
Σάββατο 31-10-15
10:00 Ενημερωτική Συνάντηση (αίθουσα Κοινότητας Αγ.Πέτρου)
10:30 Τσάι, Ρίγανη: Καλλιέργεια και δυνατότητες
Εισηγητής : Δρ Νίκος Κατσένιος ( Ερευνητής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. )
11:30 Μελισσοκομία: Βασικές πρακτικές, προβλήματα, αξιοποίηση προϊόντων, μεταποίηση
Εισηγητής : Γιάννης Κατσένιος ( Γεωπόνος APIVITA )
15:00 Επίσκεψη σε βίο κτήμα
17:00 ΕΣΠΑ 2014-2020 Ενημέρωση νέων προγραμμάτων (ανοιχτή συζήτηση)
Εισηγητής : Παναγιώτης Ευθυμιάδης (ομ. Καθηγητής Γεωπονικού Παν. Αθηνών – Οικονομολόγος )
19:00 Ξεκινάει το γλέντι στην πλατεία του χωριού
Κυριακή 1-11-15
10:00 Πεζοπορία (Περπατώντας διπλά στον ποταμό Τάνο) : Πύργος Τρικαλίτη–βυθουλας Άννας – Γεφύρι Τάνου – επιστροφή στην πλατεία του χωριού
12:00-19:00 Γιορτή στην πλατεία, ψήσιμο κάστανων, άφθονο τσίπουρο και κρασί. Παραδοσιακά μαγειρευτά εδέσματα, κυνήγια και γλυκά του τόπου μας. Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικο συγκροτημα.
19:30 Ομιλία : Βίο ανάπτυξη και οικολογία στον Πάρνωνα
Εισηγητής: Κοντάκος Ηλίας Διευθυντής δασών Λακωνίας
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον κ. Νίκο Σακελλαράκη, πρόεδρο του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Νέων Αγίου Πέτρου Κυνουρίας (κιν. : 6945 428285) ή στη ηλεκτρονική διεύθυνση politistikosagpetros@gmail.com
Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Αγίου Πέτρου Κυνουρίας

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Αγρότες - Μπλόκο Βουρβούρων

Π.Α.ΜΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ .ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ



ΜΠΛΟΚΟ ΒΟΥΡΒΟΥΡΩΝ

Τρίπολη 27 Οκτώβρη 2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Με επιτυχία συνεχίζονται οι συσκέψεις των αγροτών στην Αρκαδία. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συσκέψεις στο Στάδιο Τεγέας, στο Αλεποχώρι, στου Κάψια και στον Πλάτανο Κυνουρίας. Την Πέμπτη 29 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα Κάτω Δολιανά στις 8:30 μμ στο καφενείο του Μεγγλη. Την Παρασκευή 30 Οκτώβρη σύσκεψη θα γίνει στο χωριό Παλάντιο στις 8:30 μμ στο καφενείο του Γάλλιου, όπου θα παρευρίσκεται και θα μιλήσει ο Νίκος Αγγέλου, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. 
Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να μετάσχουν μαζικά τόσο στις κατά τόπους συσκέψεις, όσο και στην Πελοποννησιακή σύσκεψη των μπλόκων την Τρίτη 3 Νοέμβρη και ώρα 8 μμ στο Εργατικό Κέντρο στην Τρίπολη, ώστε να συντονίσουμε την δράση μας και σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι μονόδρομος η οργάνωση των αγροτοκτηνοτρόφων για την αγωνιστική μας αντίδραση στη νέα, σφοδρή επίθεση που εξαπολύουν εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς η ΕΕ και η κυβέρνηση, μέσω του 3ου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ. 
Όλοι στον αγώνα!

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Στην Καστάνιτσα - ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015



ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οκτώβριος, ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου , ο μήνας της συγκομιδής των καστάνων , ο μήνας που συνδεέται με τον αγαπημένο μας καρπό , το κάστανο , ο μήνας που ανέδειξε την ομορφιά αυτού του τόπου . Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί και φέτος στο χωριό μας - στην Καστάνιτσα Αρκαδίας - την ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015. 
Το 1983 διοργανώσαμε για πρώτη φορά την Γιορτή μας. Μετά από 31 χρόνια καταφέραμε με πολύ κόπο και μεράκι να αναδείξουμε την ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ως μία από τις σημαντικότερες αγροτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας και ταυτόχρονα να την αναδείξουμε ως ένα θεσμό που έδωσε ζωή και ανάπτυξη στην Καστάνιτσα. 
Θα είναι χαρά μας να σας καλωσορίσουμε και φέτος στην Γιορτή μας


Το Διοικητικό Συμβούλιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο
ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ 22001
Τηλ: Πεφάνης Σωτήρης - 6978996020 & Φωτίου Ρία - 6978559494
Email: info@kastanitsa.gr - web: www.kastanitsa.gr

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Περίθαλψη φιδαετού (Circaetus gallicus)








O Φορέας Διαχείρισης παρέλαβε στα γραφεία του στο Άστρος, την Πέμπτη 1.10.2015 ένα ενήλικο άτομο φιδαετού (Circaetus gallicus) ο οποίος εντοπίστηκε πεσμένος στο έδαφος εντός της κοίτης του χειμάρρου Τάνου από κάτοικο της περιοχής. Το πτηνό δεν εμφάνιζε εξωτερικά σημάδια τραυματισμού, εκτός από πιθανά ίχνη ασιτίας και αδυναμίας να πετάξει.
Circaetus gallicus_2015 (2)
Το προσωπικό του Φορέα αφού παρείχε τις πρώτες βοήθειες στο πτηνό, φρόντισε για τη διακομιδή του με το ΚΤΕΛ Αρκαδίας, προς την Αθήνα για περαιτέρω περίθαλψη από το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ).
Ευχαριστούμε θερμά τους κ. Ποντίκη Μιχάλη, κα. Ποντίκη Διονυσία και Κολοστούμπη Λίνα, οι οποίοι περισυνέλλεξαν και μετέφεραν άμεσα το πτηνό στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης.

Circaetus gallicus_2015 (1)